Keuzegids Universiteiten 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Voorwoord

Techniek rules?

Steeds meer studenten kiezen bèta of techniek. Wiskundemeisjes en vrouwelijke ingenieurs worden steeds gewoner. En de technische banen liggen voor het opscheppen. Zijn er dan geen grenzen aan het techniekfeestje?

Wat was het mooi om afgelopen zomer de successen van Nederlandse studenten bij de World Solar Challenge te volgen. Op zonne-energie reden ze met 120 per uur door de woestijn. Dat lukte door vederlichte constructies, superieure accu’s en zonnecellen en intelligente besturingssystemen. Het Delftse team haalde zijn zevende wereldtitel. Bij de gezinsauto’s won Eindhoven. En ook Twente blies zijn partijtje mee. Waar een klein land groot in kan zijn!

Zoiets spreekt tot de verbeelding. Er zullen weer honderden extra jongeren gemotiveerd zijn techniek te kiezen. Is dat niet mooi? De technieklobby, die met geld van overheid en bedrijfsleven campagne voert voor ‘exact’, kan een feestje vieren.

Toch zitten er ook zure kantjes aan dat feest. Ten eerste kunnen sommige techniekstudies de stroom studenten niet meer aan. Ze voeren een numerus fixus in. Terecht, want de onderwijskwaliteit staat onder druk. Maar wel jammer voor wie zo’n studie wilde doen.

Puntje twee: de instroom bij exacte studies groeit, maar de uitstroom valt tegen. Rond 2010 koos 30 procent van de eerstejaars ‘exact’, maar vier jaar later blijkt dat slechts 24 procent van de diploma’s behaald wordt in een exacte richting. Deze studies kennen meer uitvallers en een flinke groep switcht naar een andere studie. Ze krijgen spijt of kunnen niet aan de eisen voldoen.

Dan is er nog iets met de arbeidsmarkt. Bedrijven roepen wel dat er een tekort aan technici dreigt, maar hebben ze daar gelijk in? We zien nog maar weinig hard stijgende salarissen of stunts met leaseauto’s. Het blijkt zelfs dat salarissen van technici de eerste tien jaar na hun studie mínder stijgen dan die van economen of bedrijfskundigen. Bankiers en directeuren lijken dus gewilder dan goeie technici. Niet voor niets kiezen veel ingenieurs later alsnog voor managementbanen: dat betaalt beter.

Ook een exacte studie biedt dus geen garantie voor een glanzende toekomst. En als je talenten meer op een ander terrein liggen, kies dan vooral voor een opleiding die daar echt bij past. Dat scheelt veel stress met examencursussen en voorkomt ook teleurstellingen tijdens je studie.

Wie weet trekt de overheid over een paar jaar wel miljoenen uit voor alfa- en gammatalenten die nieuwe oplossingen moeten verzinnen voor het bestuur, de communicatie, de zorg, de verdeling van welvaart, de democratie, de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen – om maar een paar niet-technische uitdagingen te noemen. Ook in zulke innovaties kan een klein land groot zijn. Tijd voor een platform alfacultuur?

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur

Keuzegids Universiteiten 2018 | www.keuzegids.org