Keuzegids Universiteiten 2018 | www.keuzegids.org

Let op: deze Keuzegids is niet meer actueel. Bekijk de nieuwste versie

Internationalisering

Going global

Als je de websites van de opleidingen moet geloven heeft bijna elke bachelor wel een internationale component: flitsende Engelse opleidingsnaam, banden met buitenlandse universiteiten of ‘een stage in het buitenland wordt sterk aangeraden’. Maar hoeveel opleidingen zijn volledig Engelstalig? En hoe zit het met het niveau van het Engels van de docenten?

Internationalisering in Nederland

Volgens Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs, komt ongeveer 15 procent van de wo-bachelorstudenten van over de grens. Veel daarvan vind je bij de opleidingen liberal arts and sciences, die vooral worden aangeboden bij de sterk internationaal georiënteerde university colleges en economie en bedrijfskunde. In het domein ‘gezondheid’ en de milieukundige opleidingen vind je veel minder buitenlandse studenten in de bachelor.

Een groter percentage internationale studenten vraagt natuurlijk om meer Engelstalig onderwijs. Op dit moment wordt 21 procent volledig in het Engels gegeven. In de politiek zijn ze wat tegenstrijdig over Engelstalige opleidingen. Aan de ene kant staat er in het Regeerakkoord dat ze internationalisering toejuichen, maar aan de andere kant mag de voertaal van een opleiding alleen Engels zijn als dit “toegevoegde waarde” heeft.

Op zich begrijpelijk – weinig slaat een college zo dood als een docent die in gortdroog “stone coal English” de stof van een powerpoint oplepelt. Universiteit Leiden kwam er daarnaast achter dat je toch niet ongestraft alles kunt ‘verengelsen’ toen ze hun bibliotheek omdoopten tot Library University Leiden, afgekort LUL.

Dit jaar hebben studenten voor het eerst hun mening gegeven over het niveau van het Engels van hun docenten. Niet verbazingwekkend scoren verschillende varianten van Engelse taal en cultuur (Engels, American studies, Keltische taal en cultuur)het hoogst. Ook bij liberal arts en sciences in Maastricht en Enschede en Romaanse talen en culturen bij de UvA is het Engels van de docenten bijna flawless.

Bij geneeskunde in Nijmegen en Leiden en industrieel ontwerpen in Delft zijn de studenten een stuk minder onder de indruk. Als je universiteitsbreed kijkt zie je dat de docenten van drie technische universiteiten het minst goed Engels spreken. Zij hebben waarschijnlijk in veel gevallen een grotere wiskunde- dan talenknobbel, zie tabel 1.

Dutchies abroad

Een semester in het buitenland wordt naast een bestuursjaar bij een studentenvereniging en een stage wel genoemd als één van de drie succesformules om je cv mee op te bouwen tijdens je studie. Steeds meer studenten wagen zich dan ook voor korte of langere tijd over de grens. Populaire bestemmingen zijn onze buurlanden, Spanje en de Verenigde Staten.

Zo’n reis is alleen niet gratis en in de meeste gevallen heb je tijdens de uitwisseling geen bijbaan. In veel landen betaal je daarnaast een torenhoog collegegeld en in grote steden als Parijs, Londen en New York zijn de huurprijzen ook flink. Als je binnen Europa op uitwisseling gaat, kun je in veel gevallen gebruikmaken van het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Hiermee blijf je ingeschreven bij je eigen universiteit, betaal je het Nederlandse collegegeld en krijg je een maandelijkse toelage. Je kunt een Erasmus-beurs aanvragen bij je universiteit. Ook bestaan er veel andere beurzen die voor je staan samengevat op www.beursopener.nl. Veel andere nuttige info over de kosten van een uitwisseling vind je op www.studie-kosten.nl.

Tip: vergeet niet om je studenten-OV tijdelijk stop te zetten. In plaats van gratis reizen, krijg je dan een vast bedrag per maand gestort tijdens je buitenlandverblijf.

De studenten is dit jaar gevraagd in hoeverre ze worden gestimuleerd om buitenlandervaring op te doen, of dit praktisch haalbaar is en of er in de opleiding kennis is van andere culturen. In tabel 2 zie je bij welke opleidingen studenten hier enthousiast over zijn, en waar dat beter kan. Maastricht is het meest internationaal georiënteerd en de docenten spreken daarnaast goed Engels. Dat is fijn, want Maastricht heeft tevens het hoogste percentage studenten van over de grens in de collegebanken.

(voor toelichting bij de rapportcijfers: zie onderaan deze pagina)Keuzegids Universiteiten 2018 | www.keuzegids.org