Keuzegids Universiteiten 2019 | www.keuzegids.org

Interdisciplinair

Kiezen voor een bepaalde studierichting is altijd moeilijk. Kies je voor het één, dan sluit je een heleboel andere mogelijkheden uit. Je kunt het definitieve kiezen voor één richting ook nog even uitstellen. En dat doe je met een studie uit dit hoofdstuk. 

University college

Op de verschillende university colleges studeer je naar Angel­saksisch model. Deze opleidingen zijn altijd volledig in het Engels en je woont het eerste jaar verplicht op campus. Ook wordt er pittig geselecteerd aan de poort. De exacte eisen verschillen, maar een hoge cijfer­lijst en een goed cijfer voor Engels zijn meestal een must. Tijdens de opleiding kies je een major. Die zijn er in alle smaken: alfa (geestes­wetenschappen), bèta (natuurwetenschappen) of gamma (economie en menswetenschappen). En je kunt natuurlijk mixen en matchen.

Andere interdisciplinaire bachelors

Bij veel andere interdisciplinaire bachelors kies je wel al een béétje een richting. Zo zijn er verschillende ‘brede bètastudies’. Hier kies je wel al duidelijk voor de bètahoek, maar combineer je verschillende disciplines met elkaar. En de vrij nieuwe opleidingen philosophy, politics & economics (PPE) en philosophy, politics, law & economics (PPLE) combineren alfa met gamma. Ook hier kun je verschillende disciplines ‘uitproberen’. Maar in tegenstelling tot de university colleges woon je niet op campus en wordt er lang niet altijd streng geselecteerd.

De studierichtingen

Keuzegids Universiteiten 2019 | www.keuzegids.org