Keuzegids Universiteiten 2019 | www.keuzegids.org

Voorwoord

Studeren: in provinciedorp of wereldstad?

Onze redactie dacht even dat Wageningen last kreeg van groeipijn. Maar nog steeds gaat het uitstekend, daar in de Gelderse Vallei. De studenten blijven enthousiast. Dat voedt de aloude discussie: zijn ze daar in de provincie zo volgzaam? Of is de onderwijskwaliteit er echt hoger?

Wageningen scoort nu 74 punten op een schaal tot 100. De UvA en EUR komen aan 54 en 55. Het gaat om gemiddeldes over alle studies. We moeten die verschillen dus niet overdrijven, maar ze zijn zeker geen toeval. Wat zit er achter?

Het kán te maken hebben met de studentenpopulatie. Dat is alleen niet zomaar provincie versus Randstad. Want Eindhoven, ook ‘ver weg’, scoort een bescheiden 60,5 punten – net boven het landelijke gemiddelde. Verder zijn de verschillen niet louter subjectief bepaald, door oordelen van blije studenten. Want ook het studiesucces ligt in Wageningen veel hoger dan in de grote steden. En de onafhankelijke keurmeesters zijn al even positief over de WUR.

Er gaat dus veel goed tussen Veluwe en Rijn. In de Randstad lijkt het toch moeilijker om met onderwijs zo uit te blinken. De UvA kraakt onder hoge studentenaantallen. Bij de Erasmus is de glans er ook flink vanaf. Er haken bij deze twee ook meer studenten af.

Ergens lukt het bij de UvA en de EUR dus moeilijker om studenten te boeien en ze binnenboord te houden. Komt dat doordat hier – zoals in mbo of hbo – grote groepen met leerachterstanden kampen? Eerder het omgekeerde.

In de Randstad lijkt het toch moeilijker om met onderwijs zo uit te blinken

De problemen van Randstaduniversiteiten lijken het boemerangeffect van té succesvolle werving, van meer ‘citymarketing’ dan onderwijsbeleid. Daarmee lok je studenten die meer voor de Amsterdam-experience komen, of voor wereldhaven Rotterdam, óf voor het netwerken in diplomatenstad Den Haag – met de matig beoordeelde massaopleiding international studies.

Terwijl: om ‘helemaal naar Wageningen’ te gaan, moet je wel erg gemotiveerd zijn. En daarmee staat die universiteit meteen al met 1-0 voor.

Alweer een reden om verder te kijken bij je studiekeuze.

Frank Steenkamp

Hoofdredacteur

Keuzegids Universiteiten 2019 | www.keuzegids.org