Keuzegids Universiteiten 2020 | keuzegids.nl

Voorwoord

‘Foute’ keuzes bestaan niet

Voor veel scholieren is de opmaat naar hun studententijd een uitdagende en onzekere periode: wat wil ik gaan studeren? En waar? Deze tijd was altijd al veelbewogen, en er is de laatste tijd ook nog veel gaande in de universiteitenwereld.

De eerste uitdaging is de woonruimte. Als je bijvoorbeeld hebt besloten om in een stad aan de andere kant van het land te gaan studeren, is het nog maar de vraag of je een kamer kunt vinden. In veel steden is er een tekort aan woningen voor studenten, waardoor het huren van een kamer steeds duurder wordt. Dit geldt niet alleen voor grote universiteiten waar de woningnood te wijten is aan ‘Randstadproblematiek,’ maar ook voor de kleinere instellingen.

De volgende overweging is de baangarantie: kies je een studie waarmee je over een paar jaar goed de arbeidsmarkt op kunt? En is er dan ook nog een aardige boterham mee te verdienen? ‘Doen wat je leuk vindt’ is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar je wilt er wel van kunnen leven.

Eigenlijk maak je in deze tijd dus een heel aantal beslissingen, die samen leiden tot je uiteindelijke studiekeuze. Om dat weloverwogen te kunnen doen, vinden we het bij de Keuzegids belangrijk dat je zoveel mogelijk onafhankelijke informatie tot je beschikking hebt. Of je nou gaat voor een opleiding waarmee je snel een baan vindt, de best beoordeelde studie, een opleiding met veel internationale medestudenten of één waar je van je passie je studie kunt maken. Met deze informatie maak jij je keuze op basis van wat jij belangrijk vindt.

Bedenk in ieder geval: de kwaliteit van de Nederlandse universiteiten is goed. Zoals je leest in de ranking: de lat ligt hoog! Er is geen ‘foute keuze’. Kies wat bij je past en laat je niet gek maken.

Veel succes met je keuze, en veel plezier in het studentenleven!

Redactie Keuzegids

Keuzegids Universiteiten 2020 | keuzegids.nl

Ook in boekvorm!