Keuzegids universiteiten 2023 | keuzegids.nl

Culturele antropologie

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Culturele antropologie en ontwikke..
  • Internationale ontwikkelingsstudies

Als sociale wezens maken we graag deel uit van een groep. We nemen gewoontes en tradities van elkaar over en ontwikkelen nieuwe gebruiken. Maar culturen staan niet op zichzelf. Wat betekenen ontwikkelingen als digitalisering en klimaatverandering bijvoorbeeld voor lokale samenlevingen? Als antropoloog ga je op zoek naar het antwoord op dit soort vragen.

WAT GA JE DOEN?

Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie

Net als de opleiding sociologie richt antropologie zich op het gedrag van groepen mensen. Zeker in het eerste jaar is er veel overlap tussen beide studies. Onderwerpen als politiek, macht, etniciteit, globalisering en religie passeren de revue. Maar ook vakken over gender en identiteitsvorming, criminaliteit en migratie kunnen op je rooster staan. Je krijgt een introductie in onderzoeksmethoden (kwalitatief, experimenteel of correlationeel) en statistiek en leert over verschillende methoden om meer over mensen te weten te komen, waaronder interviewen en observeren. Daarnaast werk je aan je academische vaardigheden.

In Utrecht zijn keuzevakken in het eerste jaar al onderdeel van het programma. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor religion, media and popular culture en nationalisme, identiteit en radicalisering. Aan de VU kies je in jaar twee tussen drie grote thema’s binnen het vakgebied sociale wetenschappen: globalisering, diversiteit of digitalisering. In Leiden kies je in het tweede jaar tussen de tracks sustainable societies en digital and audiovisual ethnography. Aan de UvA heb je in het tweede jaar de keuze uit modules waarbij je inzoomt op een specifieke regio in de wereld, zoals modern Asia of urban Africa. Bij de UvA heb je in jaar drie ook specialisatiemodules, bijvoorbeeld visual anthropology: empirical art in anthropological research, of race and physical anthropology. Bij de RU ga je voor een bepaalde thematische track als specialisatie, zoals burgerschap of de relatie tussen mens en natuur. In Nijmegen, Leiden en Utrecht is het doen van een aantal maanden veldwerk in Nederland of het buitenland onderdeel van het programma. Bij alle studies heb je de mogelijkheid een deel van je studie in het buitenland te volgen en een (onderzoeks)stage te doen.

Internationale ontwikkelingsstudies 

Bij internationale ontwikkelingsstudies in Wageningen begin je met een breed eerste jaar. Je krijgt een basis in vakken als antropologie, sociologie, economie, bestuur en beleid, en recht. In het tweede jaar krijg je onder andere inleidingen in ontwikkelingseconomie en in communicatiestudies. Aan het eind van je tweede jaar kies je uit een van de drie specialisaties: sociology of development, economics of development, of politics and communication in development. In het derde jaar zijn alle colleges in het Engels.

AANBOD EN TOELATING

Je vindt de bachelor culturele antropologie en ontwikkelingssociologie in Amsterdam (UvA en VU), Leiden, Nijmegen en Utrecht. In Nijmegen en Utrecht kun je de studie alleen in het Nederlands volgen, in Amsterdam en Leiden kun je kiezen uit Nederlands of Engels. De gerelateerde opleiding internationale ontwikkelingsstudies kun je alleen in Wageningen volgen. Bij deze studie is het derde jaar volledig in het Engels.

ARBEIDSMARKT

Met zowel de bachelor culturele antropologie als internationale ontwikkelingsstudies word je breed opgeleid, waardoor je kennis van pas komt in veel organisaties in binnen- en buitenland. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als adviseur of coördinator bij een ontwikkelingsorganisatie als Fairfood, als onderzoeker aan een universiteit of als beleidsmedewerker bij een non-profitorganisatie als War Child. Ook kun je werk vinden in de journalistiek of in het onderwijs.

Kwaliteit

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst Culturele antropologie
Feiten Prestatie Oordelen
Voertaal
Opleidingsvorm(en)
Numerus fixus?
Instroom
Doorstroom naar jaar 2
Diploma na 4 jaar
Inhoud
Docenten
Toetsing
Voorbereiding loopbaan
Sfeer
TOTAALSCORE
OORDEEL
Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
Utrecht UU nl vt nee 89 + + + + 71
Leiden UL nl vt nee 144 + + 66
Nijmegen RU nl vt nee 34 + + + - 66
Amsterdam UvA nl/en vt nee 187 + - 60
Amsterdam VU nl/en vt nee 84 + nb - + - - 57

Voor toelichting en bronnen zie de icoontjes bovenaan deze tabel, de leeswijzer, de verantwoording, of de methodiek.

- = ondergemiddeld, • = gemiddeld, + = bovengemiddeld

VAN BEGIN TOT EIND  

Bij zowel de opleiding culturele antropologie als bij internationale ontwikkelingsstudies zijn de studiesuccescijfers over het algemeen prima. Aan de UU, UvA en UL lukt het een gemiddeld aantal studenten om het propedeusejaar door te komen, aan de RU, VU en WUR gaat dit zelfs bovengemiddeld goed. Ook afstuderen zonder studievertraging vormt nergens een probleem, bij alle instellingen liggen de cijfers op dit punt netjes rond het landelijk gemiddelde.

Benieuwd wat de studenten van hun opleiding vonden tijdens de laatste kwaliteitsmeting in 2022? In de tabel zie je de oordelen over verschillende onderdelen van de opleiding.

Keuzegids universiteiten 2023 | keuzegids.nl

Ook in boekvorm!