Keuzegids universiteiten 2024 | keuzegids.nl

Culturele antropologie

In dit artikel worden de volgende studies besproken:

  • Culturele antropologie en ontwikke..
  • Internationale ontwikkelingsstudies

Als sociale wezens maken we graag deel uit van een groep. We nemen gewoontes en tradities van elkaar over en ontwikkelen nieuwe gebruiken. Maar culturen staan niet op zichzelf. Wat betekenen ontwikkelingen als digitalisering en klimaatverandering bijvoorbeeld voor lokale samenlevingen? Als antropoloog ga je op zoek naar het antwoord op dit soort vragen.

Wat ga je doen?

Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie

Net als de opleiding sociologie richt antropologie zich op het gedrag van groepen mensen. Zeker in het eerste jaar is er veel overlap tussen beide studies. Onderwerpen als politiek, macht, etniciteit, globalisering en religie passeren de revue. Maar ook vakken over gender en identiteitsvorming, criminaliteit en migratie kunnen op je rooster staan. Je krijgt een introductie in onderzoeksmethoden en statistiek en leert over verschillende methoden om meer over mensen te weten te komen, waaronder interviewen en observeren. Daarnaast werk je aan je academische vaardigheden.

In Utrecht zijn keuzevakken in het eerste jaar al onderdeel van het programma. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor religion, media and popular culture en nationalisme en radicalisering. Bij de VU zijn er in het tweede jaar twee onderzoeksprojecten waarbij je je verdiept in kwesties rond grote steden en organisaties. Daarnaast zijn er keuzevakken over bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie. In Leiden kies je in het tweede jaar tussen de tracks people, power and planet en media making movements. In het derde jaar is er keuzeruimte, bijvoorbeeld voor een minor als heritage and collections, of religion in a changing world. Aan de UvA richt je je in het tweede jaar op twee antropologische onderwerpen en een regio, waarna je je kennis verder verdiept of verbreedt met keuzevakken. De thema’s waar je je in kunt verdiepen zijn bijvoorbeeld body and culture en ecology and anthropology. De bachelor van de RU is ingericht aan de hand van twee hoofdthema’s: culturele diversiteit en sociale ongelijkheid, en een wereld in beweging en verandering. In het derde jaar kun je een minor te doen of keuzevakken kiezen. In Nijmegen, Leiden en Utrecht is het doen van veldwerk in Nederland of het buitenland onderdeel van het programma. Bij alle studies heb je de mogelijkheid een deel van je studie in het buitenland te volgen en een (onderzoeks)stage te doen.

Internationale ontwikkelingsstudies 

Bij internationale ontwikkelingsstudies in Wageningen begin je met een breed eerste jaar. Je krijgt een basis in vakken als sociologie, economie, en recht, politiek en bestuur. In het tweede jaar krijg je onder andere inleidingen in ontwikkelingseconomie en in communicatiestudies. Aan het eind van je tweede jaar kies je uit een van de drie specialisaties: sociology of development, economics of development, of politics and communication in development.

Aanbod en toelating

Je vindt de bachelor culturele antropologie en ontwikkelingssociologie in Amsterdam (UvA en VU), Leiden, Nijmegen en Utrecht. In Nijmegen en Utrecht kun je de studie alleen in het Nederlands volgen, in Amsterdam en Leiden kun je kiezen uit Nederlands of Engels. De gerelateerde opleiding internationale ontwikkelingsstudies kun je alleen in Wageningen volgen. Bij deze studie is het derde jaar volledig in het Engels. Voor geen van de bachelors gelden er bijzondere toelatingseisen.

Arbeidsmarkt

In de paarse cirkels in dit artikel vind je gegevens over de startpositie op de arbeidsmarkt. Het aantal bolletjes geeft aan wat de positie is ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Met zowel de bachelor culturele antropologie als internationale ontwikkelingsstudies word je breed opgeleid, waardoor je kennis van pas komt in veel organisaties in binnen- en buitenland. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als adviseur of coördinator bij een ontwikkelingsorganisatie als Fairfood, als onderzoeker aan een universiteit of als beleidsmedewerker bij een non-profitorganisatie als War Child. Ook kun je werk vinden in de journalistiek of in het onderwijs.

Kwaliteit

klik om de volledige tabel te bekijken
Ranglijst Culturele antropologie
Feiten Prestatie Oordelen
Voertaal
Opleidingsvorm(en)
Numerus fixus?
Instroom
Doorstroom naar jaar 2
Diploma na 4 jaar
Inhoud
Docenten
Toetsing
Voorbereiding loopbaan
Sfeer
TOTAALSCORE
OORDEEL
Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
Utrecht UU nl vt nee 67 + + + + + - + 73
Leiden UL nl/en vt nee 120 + + 68
Nijmegen RU nl vt nee 48 + - + 63
Amsterdam UvA nl/en vt nee 170 + - 61
Amsterdam VU nl/en vt nee 61 + - 61

Voor toelichting en bronnen zie de icoontjes bovenaan deze tabel, de leeswijzer, de verantwoording, of de methodiek.

- = ondergemiddeld, • = gemiddeld, + = bovengemiddeld

Van begin tot eind

Bij de opleiding culturele antropologie zijn de studiesuccescijfers over het algemeen prima. In Leiden, Nijmegen en Amsterdam lukt het een gemiddeld aantal studenten om het propedeusejaar door te komen en het bachelordiploma binnen vier jaar te halen. In Utrecht en bij internationale ontwikkelingsstudies in Wageningen gaat dit op beide vlakken nog beter dan gemiddeld.

Benieuwd wat de studenten van hun opleiding vonden tijdens de laatste kwaliteitsmeting in 2023? In de tabel zie je de oordelen over verschillende onderdelen van de opleiding.

Keuzegids universiteiten 2024 | keuzegids.nl

Ook in boekvorm!