Alles over selectiestudies in het hbo en wo

De Poster:


A2-formaat
Aanbieding:
€ 9,95

bestellen
direct leverbaar

Welke hbo- en wo-opleidingen mogen hun studenten selecteren? En hoe verloopt die selectie dan? Die vraag houdt veel examenleerlingen, ouders en schooldecanen bezig. In de Keuzegids Hbo en de Keuzegids Universiteiten is dat steeds netjes per opleiding te zien.

Voor wie het allemaal in één overzicht wil, hebben we samen met DeDecaan.net de belangrijkste antwoorden op een handige poster gezet - voor aan de prikborden van decanen en anderen die een overzicht proberen te houden. De eerste versie verscheen op 1 november. Nu de laatste wijzigingen bekend zijn, is per 7 december 2017 ook de definitieve versie van de poster beschikbaar.

Voor een snel overzicht kan je de poster hier downloaden

Om de nieuwe versie op te hangen, kan je de poster hieronder ook bestellen:

 

bestel de poster aanbieding: van € 19,95 nu voor € 9,95

 

 

Let op: matching is geen selectie

 

Het grootste deel van de opleidingen laat nog altijd iedere havist of vwo’er toe die voldoet aan de profieleisen.  Aanmelden moet voor 1 mei 2018 bij Studielink. Je mag je voor maximaal drie studies tegelijk inschrijven.

Daarna volgt de Studiekeuzecheck. Dat heet ook wel ‘matching’ of ‘intake’. De hogescholen proberen daarmee de juiste student op de juiste plek te krijgen. Meestal is er een online vragenlijst en een matchingsdag, waarop je informatie krijgt, opdrachten moet maken en soms ook een toets doet.

Vervolgens krijg je een advies: de opleiding zegt dan of ze het wel of niet verstandig vindt dat jij er komt studeren. Heb je een goed beeld van wat je gaat leren? Ben je gemotiveerd? Past de opleiding bij jouw manier van werken?

Dit advies is dus niet bindend. Ook als je een negatief advies krijgt, moet de hogeschool je gewoon toelaten als je zelf nog steeds die opleiding wilt doen. Maar ongeacht de uitslag, is het wel verplicht om aan de check mee te doen – een jongen die rechten wilde gaan studeren in Utrecht, verloor daar laatst een rechtszaak over. Hij mocht niet starten.  

 • TIP: Kijk goed of er sprake is van matching (niet bindend) of selectie (wel bindend)

Numerus fixus: loting afgeschaft

Studies met een numerus fixus laten een maximaal aantal studenten toe. Meer kunnen ze niet aan, of willen ze niet omdat er dan straks te veel afgestudeerden zijn voor het aantal beschikbare banen. De loting is afgeschaft, dus opleidingen zullen hun studenten zelf selecteren. Dat betekent ook dat je met een 8 gemiddeld geen garantie meer hebt. Maar natuurlijk kunnen goede cijfers geen kwaad!

De deadline voor aanmelding ligt vanaf dit jaar voor alle fixusstudies op 15 januari 2018. Per jaar mag je bij maximaal 2 fixusstudies tegelijk meedoen met de selectie (uitzonderingen zijn Geneeskunde, Tandheelkunde, Fysiotherapie en Mondzorgkunde: daar maar één). Hoe vaak je het in verschillende jaren bij dezelfde opleiding mag proberen, bepaalt de opleiding zelf.

 • TIP: Check al rond de eerste open dagen of de opleidingen die je interessant vindt selectie hebben, en wat je daarvoor moet doen

Numerus fixus: hoe werkt het?

Omdat de deadline op 15 januari ligt, hebben bijna alle hogescholen al bekendgemaakt bij welke opleidingen selectie geldt (zie de tabel hierboven). Sommige opleidingen hebben wel 350 aanmeldingen, maar slechts 100 plekken. Andere hebben meer plek dan er aanmeldingen blijken te zijn. Zijn er minder aanmeldingen dan plekken, dan moet de opleiding iedereen plaatsen. Dat is een verschil met opleidingen met ‘aanvullende eisen’ (zie verderop).  

Een opleiding met selectie mag zelf bepalen aan welke criteria studenten moeten voldoen, als het maar niet alléén een cijferlijst is. Die kan wel meetellen, maar daarnaast schrijf je bijvoorbeeld een motivatiebrief of moet je een assessment doen. 

In tegenstelling tot de Studiekeuzecheck is selectie wel bindend: je wordt toegelaten of niet. Als je meedoet aan selectie, hoef je meestal ook geen Studiekeuzecheck te doen.

Uiterlijk 15 april krijg je de uitslag van de selectieprocedure: je krijgt dan je rangnummer te horen. Misschien zit je er meteen bij, maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld nummer 64 hebt, terwijl er 60 plekken zijn. Dan kom je op een wachtlijst. Als iemand van de eerste 60 zijn plaats niet hoeft, schuift iedereen een plekje op. Binnen twee weken weet je het definitief.  

Aanvullende geschiktheidseisen in het hbo

De Poster:


A2-formaat
Aanbieding:
€ 9,95

bestellen
direct leverbaar

Een filmacademie of het conservatorium hoeft niet te weten hoe goed je bijvoorbeeld in wiskunde was; die wil graag zien of je het talent hebt om regisseur of professioneel muzikant te worden. Daarom moet je voor kunst- en muziekopleidingen (ook als je leraar wilt worden) altijd auditie doen. Voor sommigen moet je je al in oktober van het jaar daarvoor aanmelden, omdat in januari de auditierondes starten.

De kunstopleidingen zijn bekende voorbeelden, maar aanvullende eisen zijn bijvoorbeeld ook de hoortest bij logopedie, de sporttest voor de ALO,  en de toelatingsprocedures bij bijvoorbeeld de hotelschool. Sommige hogescholen noemen deze aanvullende eisen overigens ook ‘selectie’.

Zowel een opleiding met ‘aanvullende eisen’ als een fixusstudie met selectie kan dus een uitgebreide toelatingsprocedure hebben. Maar: opleidingen met aanvullende eisen plaatsen alleen studenten die in hun ogen geschikt zijn. Fixusstudies moeten iedereen plaatsen als er minder aanmeldingen dan plekken zijn.

Kleinschalig en intensief

Opleidingen die door experts ‘kleinschalig en intensief’ worden genoemd, mogen ook selecteren. In het hbo zijn dat er maar twee: Global project and change management (ook wel Honours college genoemd) van Windesheim en Media en entertainment management van de NHTV. Bij de universiteiten vallen bijvoorbeeld bijna alle University Colleges hieronder.

Winkelwagentje: geen artikelen

Bestellen

Webwinkel

Betaal met factuur of
Voor scholen

Keuzegids Online

Belangrijke informatie
Laatste nieuws

 • Gratis toegang tot de Keuzegids ...

  Afgelopen maand kwam de Keuzegids Masters 2018 uit. Nu is het natuurlijk in ons belang dat zoveel mogelijk masterkiezers de gids kopen. Maar sommige studenten hebben al gratis toegang. Misschien zelfs zonder dat ze het zelf weten. Kijk dus direct of ้้n van de onderstaande situaties op jou van toepassing is.

 • Masterkiezer stuit op schijnselectie

  Studenten die zich ori๋nteren op een master stuiten op de websites van de instellingen al snel op strenge toelatingsprocedures. Maar vaak wordt de soep niet zo heet gegeten, en is er eerder sprake van schijnselectie. Dat ondervond de redactie van de Keuzegids, die de toelatingseisen van alle masteropleidingen in kaart heeft gebracht.

 • 18 extra beoordeelde opleidingen

  Precies een week geleden lanceerden we de Keuzegids Masters 2018, waarin het gros van de Nederlandse masteropleidingen beoordeeld wordt. Van sommige opleidingen konden we geen oordeel geven, omdat de studentenaantallen te klein zijn.


Meer nieuws

 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Kwaliteitszegel

Werkt u bij een opleiding die positief in de Keuzegids is beoordeeld? Dan mag u het Keuzegids kwaliteitszegel gebruiken »


Webhosting door bHosted.nl